[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Het jaar-thema 2015: Bestuurlijke borging van Professionaliteit

De ‘rationaliteit van het geld’ vanuit politiek Den Haag, wordt nagenoeg direct opgelegd aan een professional in de semi-publieke sector. Dit gebeurt op een manier die mede tot gevolg heeft dat de wetgevende macht en de uitvoerende macht steeds meer samenvallen. Een belangrijke rol hierin wordt vervuld door de monitorende/controlerende instanties die zijn ingesteld als spreekwoordelijke waakhond, denk aan: de Zorgauthoriteit, de Onderwijsinspectie e.m.

Doordat gedetailleerde wetgeving zich richt op professionals lijken bestuurders terzijde te worden geschoven. Daar staat tegenover dat het een bestuursverantwoordelijkheid is, om de randvoorwaarden voor professioneel handelen in de eigen organisatie te bewerkstelligen.

Wat betekent dit voor fundamentele aspecten van ons handelen zoals onze vrijheid, onze verantwoordelijkheid? Prano is er in 2015 van uitgegaan dat professioneel handelen, bestaat uit technische -, communicatieve – en morele kwaliteiten van handelen. En daar vloeit een bepaalde typische beroepshouding uit voort, die is gebaseerd op het wederzijdse vertrouwen dat: de goede dingen, ook goed worden gedaan. Daar dient echter wel de ruimte voor te worden gecreëerd.

[/vc_column_text][vc_posts_slider order=”DESC” count=”4″ posttypes=”page” categories=”Lezingen-2015″][vc_column_text]

Jaar-thema 2014: De functionaliteit van regels

Wanneer is iets te veel? Wanneer spreek je over te veel wetgeving, protocollen of beleidsregels? Te veel regels kunnen worden geïnterpreteerd, als de menselijke angst om verantwoordelijkheid te nemen. Dat lijkt vreemd, maar is dat bij nader inzien niet. Regels vervullen een complexe dubbele rol: binnen een bepaalde bandbreedte geven ze een gevoel van zekerheid en structureren zij de sociale samenwerking. Na overschrijding van een bepaald maximum ontstaat er een complex interactie-effect.

[/vc_column_text][vc_posts_slider order=”DESC” count=”4″ posttypes=”page” categories=”Lezingen-2014″][/vc_column][/vc_row]