[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]
Verantwoording jaarthema 2015
Vanuit de overtuiging dat ‘accountability’ zijn grenzen kent, brengt Prano in 2015 het jaarthema: de bestuurlijke borging van professionaliteit. Hier verantwoorden we hoe verantwoordelijkheid, het autonoom denken en innovatie – aspecten die kenmerkend zijn voor professionals – met elkaar samenhangen.
Regels vervullen een complexe dubbele rol in onze sociale omgang. Binnen een bepaalde bandbreedte geven ze een gevoel van zekerheid en structureren zij de (sociale) samenwerking. Maar na overschrijding van een bepaald maximum, ontstaat er een complex interactie-effect. Hoe gaat dit in zijn werk?
Waar in eerste instantie regels voor samenwerking tot zekerheid leiden, leidt een teveel aan regels juist tot het tegendeel: de onzekerheid. (Te) veel regels kunnen worden geïnterpreteerd als angst om verantwoordelijkheid te nemen. Het oordeel of er sprake is van ’te veel’ is afhankelijk van de functie, individuele doelstellingen of belangen.
Voor de geadresseerden van de regels geldt een eigen, andere dynamiek. Over het algemeen worden mensen bij te veel regels, bang om ze te overtreden. Immers, hoe meer regels, des te groter de kans dat er één over het hoofd wordt gezien. De kans dat je iets verkeerd doet wordt groter. Men kan er dwangvoorstellingen van krijgen. Maar hoe zie je dàt van jezelf? Anderen zien dat vaak sneller. Op die manier worden regels een doel op zichzelf.
Het effect van mensen die afwachtend zijn geworden is, dat ze zelf, minder kritisch nadenken. Ze gaan zich waar mogelijk achter de regels verschuilen. Of te wel, als je mensen precies verteld wat ze mogen doen, dan stoppen ze met denken. Er ontstaat een houding ‘ik hoor het wel als ik het fout doe.’ Op die manier staan een grote hoeveelheid regels in de weg aan de eigen verantwoordelijkheid. Hoe is de ontwikkeling naar innovatie dan nog mogelijk?
[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”11145″ img_link_target=”_self” img_size=”600×400″][vc_separator][vc_column_text]
Onze Dienstverlening
In onze dienstverlening gaan wij uit van een aantal assumpties. Een ervan is ‘Leren doe je samen’. Leren is kennis opnemen, kennis verwerken en mèt elkaar de betekenis ervan bespreken. Ten aanzien van het verwerkingsproces kiest Prano ervoor om dit te faciliteren in een aangename omgeving.
[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]