[vc_row][vc_column width=”1/1″][rev_slider_vc alias=”tekstlezing”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][vc_single_image image=”12340″ img_link_target=”_self”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]
Tekstlezing
Dialogues concerning Natural Religion
van David Hume
(1711-1776)
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
David Hume (1711-1776) is een van de belangrijkste figuren uit de geschiedenis van het westerse denken. Zijn naam is verbonden met verschillende filosofische thema’s (empirisme, scepticisme, naturalisme), die teruggaan op de klassieke wortels van de westerse filosofie en die doorlopen tot in de huidige tijd. In zijn motieven en argumenten vatte hij samen wat er aan hem vooraf was gegaan op een wijze die voor veel auteurs na hem een vooruitzienende blik was. Het werk van David Hume duwt de hedendaagse lezer echter niet weg door duister of technisch taalgebruik. Hume is even toegankelijk als de klassieke auteur waarmee de westerse filosofie zo ongeveer begon, Plato.
‘Dialogues concerning Natural Religion’ is een van de latere teksten van Hume. De tekst is in 1779 postuum verschenen, vermeendelijk omdat Hume door vrienden was teruggehouden in de publicatie ervan. De tekst gaat over een thema, ‘Natuurlijke religie’, dat niet meer actueel lijkt te zijn, en misschien niet onmiddellijk ‘communiceert’. In de tekstlezing-cyclus zal het thema terug tot leven worden gebracht en zullen Hume’s argumenten gereanimeerd worden. De deelnemers aan de cyclus mogen natuurlijk zelf besluiten of ze die vervolgens weer laten inslapen.
[/vc_column_text][vc_separator][vc_column_text]
Inhoudelijk programma
In de cyclus zal de gehele tekst worden doorgenomen. De tekstlezing zal op vier punten worden aangevuld:
1. De tekst zal worden geplaatst binnen het leven en werk van David Hume
2. David Hume zal worden geplaatst in zijn tijd
3. De thema’s en argumenten van Hume zullen worden geplaatst tegen wat aan Hume voorafging, d.w.z. de geschiedenis van het Westerse Denken van Plato tot Hume
4. Enkele moderne thema’s, waaronder het postmodernisme en de evolutiebiologie, zullen worden belicht vanuit de argumenten van Hume.
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_separator][vc_column_text]
Doelgroep en voorkennis
Deze cursus is bedoeld voor iedereen die belangstelling voor filosofie en geschiedenis meebrengt.
Van de deelnemers wordt geen bijzondere voorkennis verwacht. Een ieder die belangstelling voor filosofie en geschiedenis meebrengt, is welkom. Wie meer dan gemiddelde kennis van filosofie en geschiedenis paraat heeft, mag die ook meenemen. In de stijl van Plato en Hume zal in de cyclus getracht worden datgene wat we nog niet weten en datgene wat we allang denken te weten te verenigen in iets wat we dan misschien een beetje weten.
[/vc_column_text][vc_separator][vc_column_text]
Cursusmateriaal
Van de tekst die gelezen gaat worden zijn er verschillende Engelstalige edities beschikbaar, en ook Nederlandse vertalingen. Deelnemers wordt aanbevolen af en toe de oorspronkelijke Engelse tekst in de gaten te houden. De deelnemers hoeven echter niet zelf een tekst aan te schaffen of op te zoeken: bij aanvang van de tekstlezing zal een nieuwe, door de cursusleider gemaakte, vertaling naar het Nederlands beschikbaar worden gesteld.
[/vc_column_text][vc_separator][vc_column_text]
Organisatie
De tekstlezing vindt plaats in tien (avond)sessies. Elke sessie duurt 1,5 uur. Bij elke sessie is er een uitloopmogelijkheid van een half uur voor het geval de bespreking niet ‘binnen de tijd’ afgerond kon worden, en voor aanvullende vragen aan de cursusleider. Tijdens elke sessie zijn er voor de aanwezigen warme dranken.
Meer informatie vraagt u aan bij Aranka d’Obredan, programma manager via aranka_dobredan@prano.nl of via 06-249 60 775.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text] [/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row]