[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Robotica, nano- en biotechnologie, kunstmatige intelligentie, big data, smartphones en 3D-printen, het zijn allemaal voorbodes van een nieuw tijdperk aan productiviteitsverhogende technologieën.

In voorbereiding op de lezing: Morele Verantwoordelijkheid en Informatietechnologie (donderdagmiddag, 08-10-2015), bieden we u hier enkele handvatten om de technische ontwikkelingen op hoofdlijnen te volgen.
Wat is ‘Internet of Everything’ (IoE)?

Internet of Everything kent vier fundamenten. Dat zijn de factoren mens-zijn, de factor (organisatie-)processen, de big data en natuurlijk de dingen. Allen hebben een verbinding met internet.

INTERNET OF EVERYTHING

En deze vier verschillende factoren gaan bij Internet of Everything (IoE), elkaar van alle kanten beïnvloeden. Wat moeten we ons daar bij voorstellen anno 2015?

Veel mensen kennen het beperktere begrip van “Internet of Things” al wel (Afgekort: IoT).

waaier IoE

De definitie van het beperktere ‘Internet of Things’ in de Oxford Dictionary:

“de ontwikkeling van het Internet waarin alledaagse objecten netwerkconnectiviteit hebben, zodat ze gegevens kunnen verzenden en ontvangen.”

Verwarring IoT en IoE
Het is makkelijk om Internet of Things (IoT) te verwarren met Internet of Everything IoE). Maar het zijn twee verschillende begrippen. Wat is het verschil? Het Internet of Things is slechts één van de vier dimensies van het Internet van Alles (mensen, processen, gegevens en dingen).

Wanneer we dieper ingaan op ieder van deze dimensies, en hoe deze kunnen samenwerken dan wordt de transformerende waarde van het Internet of Everything op onze maatschappij duidelijker.

De Transformatiekracht
De transformatiekracht die ons te wachten staat houdt verband met de verdubbeling van de snelheid, en het geheugen van een computerchip iedere 2 jaar. Dat is nu al decennia het geval. En als de chip in de nabije toekomst van twee naar drie dimensies verandert, dan is er geen reden meer om aan te nemen dat de wet van Moore haar geldigheid verliest.

En die versnelling vindt eigenlijk overal tegelijkertijd plaats. De I-phone 4S is net zo krachtig als de 10 jaar oudere Apple Powerbook. Er wordt zoveel geneeskundige literatuur gepubliceerd dat een arts elke dag bijna 23 uur zou moeten lezen om alles bij te kunnen houden. Er worden elke 2 minuten meer foto’s genomen dan er in de hele 19 eeuw (100 jaar) werden gemaakt.

Wilt u snel meer inzicht? Lees Internet of Everything PDF of bekijk de filmpjes in de kolom hiernaast.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]