Lezing Big Data en de netwerksamenleving

Steeds meer systemen en dingen werken op steeds meer manieren met elkaar en dit heeft consequenties voor de manier waarop mensen met elkaar om gaan. De transformatie van de samenleving door ‘Big Data’ zal waarschijnlijk sneller plaatsgrijpen dan eerdere transformaties, zoals die door de opkomst van de kranten en van de radio. Voltrokken transformaties zich vroeger over enkele generaties, de maatschappelijke effecten van ‘Big Data’ kunnen binnen één generatie hun beslag krijgen. Een tiener die nu redelijk vertrouwd is met de moderne technologie kan over tien jaar ontheemd zijn geraakt.

Betekent dit dat we door ‘Big Data’ allemaal definitief vervreemd raken van elkaar en van onszelf? Of zal de transformatie leiden tot een nieuwe, stabiele samenlevingsvorm die van een ‘netwerksamenleving’? En welke rol kan het onderwijs in deze transformatie spelen? Moet het onderwijs een bolwerk zijn van de ‘oude’ traditionele samenleving, of moet het onderwijs leerlingen en studenten juist nog wat sneller wegwijs maken in nieuwe samenlevingsvormen?

PROGRAMMA

De ontvangst is vanaf 13.30 uur. De lezing start om 14.00 uur en duurt tot 17.00 uur. We sluiten de middag af met een goed verzorgde netwerkborrel.

LOCATIE

Kasteel De Vanenburg
Vanenburgeralee 13
3882 RH PUTTEN

De prijs excl. BTW € 250,–

Fotografie: René de Ruiter.

VERSLAG PER LEZING